Holistická aromaterapeutická masáž a éterické oleje v čínské medicíně

 

Ve dnech 24. - 26. října 2003 se konal pod vedením lektorky Adély Zrubecké seminář nazvaný Holistická aromaterapeutická masáž a éterické oleje v čínské medicíně, který byl zařazen do postgraduálního studia v rámci vzdělávacího programu ČAS.
       Adéla Zrubecká je diplomovaná aromaterapeutka z Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně s desetiletou praxí. Kromě vlastní terapeutické praxe, kde pro své klienty připravuje osobní terapeutické směsi na základě orientální diagnostiky, je lektorkou na pražském Institutu Aromaterapie, editorkou časopisu Listy Aromaterapie a členkou Registru kvalifikovaných aromaterapeutů, AČA a NAHA.
       Ačkoli byl seminář určen i laické veřejnosti, účastnili se ho vesměs studenti a praktici shiatsu. Víkend byl věnován výuce hluboce relaxační masáže celého těla a zaměřen na holistický přístup ke klientovi a jeho potížím, což v praxi znamená, že jemná fyzická masáž tělesné schránky je obohacena o ošetření meridiánů, práci s energií a akupresurními body. Masáž se tak stává prostředkem pro vyšší úroveň terapeutického působení. Díky jemným dlouhým tahům se tělo pomalu uvolňuje, masírovaný se "propadá" do hlubších vrstev vnímání sebe sama a je přístupnější procesům, které byly vyvolány působením éterických silic a kontaktem s konkrétními aku-body.

     Během prvních dvou dnů probíhala podrobná výuka masáže jednotlivých částí těla od zad přes končetiny a břicho až po dekolt, obličej a hlavu. Adéle neunikl žádný nepřesný pohyb a pečlivě dbala na to, aby každému místu byla věnována maximální péče a pozornost. (Za sebe mohu jednoznačně říci, že krásnější masáž, jsem ještě nezažila. A Adéla si coby lektorka pochvalovala, jak báječné je učit masírovat shiatsu-praktiky, protože kvalitu doteku mají v malíčku, takže stačí jen ukázat novou techniku...).
       Poslední den byl věnován silicím. Seznámili jsme se s více než padesáti éterickými oleji a probrali jejich působení na fyzické i psychické potíže nejen jak je definuje západní lékařská věda, ale též z pohledu tradiční čínské medicíny. Adéla se přitom neomezila na suchý teoretický výklad. Poskytla svou širokou zásobu éterických olejů (společnosti FRAGRANT EARTH), aby každý z přítomných mohl na vlastní nos pocítit jejich sílu a naučil se rozpoznávat jejich energii.
       Seminář byl prodchnut nádhernou atmosférou plnou hýčkající péče, což si užívali jak masírovaní tak masírující. Každý účastník obdržel pětistránková skripta obsahující masážní postup, zájemci získali certifikát o účasti na kursu a mohli si zakoupit šedesáti minutovou videokazetu o holistické masáži. K celkové pohodě jistě přispělo i velmi příjemné prostředí výukového střediska Pagoda, které je (jako) stvořené právě pro terapie a kursy v takovémto, alternativním, duchu.

 

                           za účastníky kursu

                                                    Petra Mašková

Holistická aromamasážHolistická aromamasážHolistická aromamasáž
4316832 visits4316832 visits4316832 visits4316832 visits4316832 visits4316832 visits
© 2005-2007 Shiatsu Asociace