Přednáška na festivalu Umění porodit

Shiatsu - cesta ke spokojenému mateřství

 

povídala Eva Krejčová

masírovala Jitka Čechová                               22. května 2011

 

      V neděli dopoledne, za krásného letního počasí, jsme na komorně navštívené přednášce představily shiatsu přítomným ženám a jednomu muži. V sále byly až na výjimky těhotné ženy, takže se ukázalo, že lepší než přednáška bude beseda s ukázkami. 

     Po teoretickém úvodu začala Jitka ošetřovat přítomné těhulky a já jsem víceméně odpovídala na dotazy a zároveň se v odpovědích snažila vše zobecnit tak, aby se kromě odpovědi na konktrétní otázky probraly i obecné věci o shiatsu, jeho účincích a indikacích nejen pro těhotné. Postupně jsme prošly důležitá témata, která jsem měla připravená původně do přednášky, i když jsme jimy proplouvaly úplně jinak a v jiném sledu.

     Jitka během hodiny krátce ošetřila tři těhotné ženy, které samy pak ostatním řekly, co se dělo a jak se cítí. První dvě zněly jako reklama na shiatsu, třetí žena ošetření přerušila již po pár minutách, kdy se jí udělalo nevolno - uvědomila si svůj velký celoživotní problém a jak je důležité jej vyřešit ještě před porodem. Odcházela také velmi spokojená.

      Po přednášce si "těhulky" chodily pro kontakty na praktiky s tím, že to zní moc dobře a že to asi zkusí.

 

       Festival Umění porodit, v rámci světového Týdne respektu k porodu, byl velmi dobře připravený a přinesl důležitá témata nejen pro jednotlivé ženy a rodiny, ale témata důležitá pro celou společnost. To, jak přistupujeme k porodu, až mystickému okamžiku vstupu do života, je moc důležité. Zda je to v klidu, pohodě, v jednotě a lásce, nebo ve spěchu, stresu a pod tlakem a odděleně - to si každý jedinec nese dále a důsledky pak vyzařuje kolem sebe a do společnosti. Považuji festival za moc důležitý a přínosný, i kdyby každý rok pomohl změnit pohled na porod jen několika málo lidem. Jsem ráda, že jsme se se shiatsu mohly zůčastnit.

 

                                                       za nedělní tým napsala Eva Krejčová

 

 

 

 

 

 

Umění porodit přednáškaUmění porodit přednáškaUmění porodit přednáška
4336059 visits4336059 visits4336059 visits4336059 visits4336059 visits4336059 visits
© 2005-2007 Shiatsu Asociace