Drazí přátelé shiatsu,

rád bych Vás informoval o akci která proběhla 23.1.2009 na půdě 3. lékařské fakulty Karlovy Univerzity. Na pozvání paní doktorky Evy Křížové jsem společně s Darjou Havelkovou přednášel o shiatsu v rámci 12-denního programu INCCAR – Integrating Complementary Care Within a Responsible Health Care System ("zapojení doplňkové péče do systému běžné zdravotní péče"). Tento program, jehož se účastnili převážně zahraniční studenti (Belgie, Finsko, Slovensko,…) byl financován s podporou EU v rámci Programu celoživotního vzdělávání.

Během 90 minut jsme účastníky seznámili se základními pojmy tradiční čínské medicíny – teoretické základny pro shiatsu. Hovořili jsme o Tao, hře jin/jang, meridiánech, pojmech Kyo/Jitsu, atp. Dále jsme studenty seznámili se shiatsu  a s tím, jak se odlišuje od ostatních druhů masáží. Poté jsme předvedli základní techniky ošetření vleže na břiše a na boku, které si účastníci sami na sobě vyzkoušeli. V závěru přednášky došlo i na dotazy účastníků, ze kterých byl patrný zájem o předváděné techniky a shiatsu jako takové. Proto věřím, že tato přednáška byla přínosem pro budoucí zdravotnický personál a rozšířila obzory v oblasti komplementární péče.

Na závěr bych chtěl ještě jednou poděkovat paní doktorce Evě Křížové za pozvání a organizaci celého projektu, který pomáhá přiblížit shiatsu širší veřejnosti.

Zdraví a radost Vám všem

David Penc

Shiatsu pro budoucí zdravotníkyShiatsu pro budoucí zdravotníkyShiatsu pro budoucí zdravotníky
4316772 visits4316772 visits4316772 visits4316772 visits4316772 visits4316772 visits