Novinky ze zemí, které členy ESF nejsou

Co se děje v shiatsu světě mimo Evropskou federaci shiatsu? Tady jsou zprávy o tom, co se jednotlivým zástupcům různých zemí podařilo zjistit.

 

Itálie

 

Už nějakou dobu je výbor ESF v kontaktu s několika organizacemi sdružujícíci shiatsu praktiky. Itálie je velká země, shiatsu je tam poměrně hodně populární, takže v Itálii je i mnoho shiatsu praktiků. Bohužel je situace zároveň komplikovaná tím, že existuje několik organizací, které je zastupují a je pro ně obtížné se domluvit na společném postupu. Výbor ESF se již nějakou dobu snaží podpořit je ve vzájemných jednáních tak, aby se mohli stát členy ESF, což si mnozí z nich přejí. Pravidelem ale je, že každá země má ve výboru ESF jen jeden hlas a tak je na naších italských kolezích, aby se domluvili, že tím jedním hlasem budou. Nakonec to vypadá, že vše spěje k dobrému konci. Zřejmě v ohnivé Itálii není možné, aby se dohodli všichni, ale na zasedání do Vídně přijeli zástupci dvou velkých sdružení (APOS a FederShiatsu), které zastupují více než 1300 praktiků a zdá se, že tyto organizace by spolu mohly být italským hlasem v ESF.

I v Itálii probíhá určitý regulační proces – vláda registruje jednotlivé profesní organizace, takže i shiatsu sdružení se snaží připojit. Časem bude jasné, jak uspěly.

 

 

Chorvatsko

 

Zdá se, že v Chorvatsku se shiatsu začíná úspěšně rozšiřovat, neboť praktici z této země kontaktovali výbor ESF s tím, že asociaci ještě nemají, ale zda by mohli dostat podporu k jejímu zformování. Také by si přáli, aby zástupce ESF prezentoval výsledky výzkumu na jednom z jejich setkání. Uvidíme, jak se spolupráce rozvine.

 

 

ISN – International Shiatsu Network

 

Před časem vznikla velmi volná organizace – spíše „síť“, kterou tvoří zástupci Švýcarska, Německa a Francie, tedy zemí, které před časem za různých okolností opustili ESF. ESF se opakovaně s ISN snažila navázat kontakt, ale síť nemá pevnou strukturu, takže na kontakt jednotliví členové neodpovídali, centrální orgán není a tak se zdálo, že ani nebyla vůle ke spojení. Po několika letech se ISN ozvala sama – jednotlivým členům (ne všem) ESF zaslala svůj manifest (jakési prohlášení a zároveň program) a vyjádřila vůli ke spolupráci na společných cílech – pokud nějaké máme. Prostřednictvím rakouských zástupců, kterým se spojení nakonec podařilo navázat, byla domluvena schůzka zástupců obou organizací. Uskuteční se na přání ISN bohužel až koncem roku.

Doufáme, že se shodneme alespoň na ustavení shiatsu jako profese a jako metody, která ovlivňuje zdraví. Toto poslední prohlášení ale může být pro ISN nepřijatelné, protože shiatsu ve svém Manifestu jako metodu ovlivňující zdraví necharakterizují. Nezbývá, než čekat.

 

 

Další země

 

Členové výboru ESF se průběžně pokoušejí kontaktovat školy a praktiky v dalších zemích a zjišťovat, jak to se shiatsu vypadá tam. V poslední době bylo kontaktováno Finsko, Island a Norsko, bohužel bez odezvy. V Holandsku zatím asociace neexistuje, jen poměrně velké množství škol, podobná situace je v Portugalsku.


                                                                  zapsala Eva Krejčová

                                                                  zástupce ČAS v ESF

                                                                  červenec 2008

Novinky ze zemí, které nejsou členy ESFNovinky ze zemí, které nejsou členy ESFNovinky ze zemí, které nejsou členy ESF