Zasedání ESF v Gentu - květen 2005

 

27.5.-29.5. 2005       

      Druhé letošní setkání členů výboru ESF se koncem května uskutečnilo v Gentu, v Belgii. Orgánizátorem a hostitelem byla belgická asociace shiatsu, která v tomto pozoruhodném místě sídlí. Její sídlo je na hlavním historickém náměstí v krásném domě, takže i tentokrát jsme ty dlouhé hodiny schůzování trávili v nádherném prostoru.
 

Body programu byly velmi podobné jako při minulém setkání.
 
       Nejprve jsme se věnovali různým novinkám z členských i ze zemí, které členy ESF nejsou. Zajímavé, ale nepříznivé zprávy přinesl belgický zástupce. V Belgii byla odsouzena žena, která se více než 20 let věnovala fytoterapii. Soud konstatoval, že byliny podávala s cílem „léčit“ a to, protože není lékařka, podle zákona nesmí. Byla odsouzena k odnětí svobody a také k vysokému peněžnímu trestu. Další nepříznivou zprávou je, že tamní ministerstvo zdravotnictví odmítlo registrovat společnost akupunkturistů – měli ve stanovách, že chtějí pečovat o zdraví klientů. V Belgii se údajně mnoho lidí zajímá o doplňkové metody péče o zdraví, ale oficiální struktury tomu rozhodně nepomáhají. Praktikování shiatsu je zatím mimo takovou negativní pozornost a spory a členové belgické asociace doufají, že to tak i zůstane. Ve Španělsku, respektive v Katalánsku, stále probíhá diskuse o možnostech oficiálního profesionálního vzdělávání praktiků. K dohodě zatím nedošlo, ale poněkud se snížil navrhovaný počet hodit strávených při přípravě na praktika doplňkových metod péče o zdraví. Stále se však diskutuje přibližně o 1000-1200 hodinách !! studia. Také v Rakousku probíhá proces, kdy vládní struktury diskutují s praktiky, kdo co může praktikovat. Shiatsu zde zatím patří mezi „nemedicínské“ metody, proto je mohou praktikovat i „maséři“, kteří nemají klasické zdravotnické vzdělání. Naopak fytoterapie, akupunktura a některé prvky čínské masáže tuina mohou praktikovat pouze lékaři. Ve Švédsku, v zemi, kde zatím byl nejnižší požadovaný minimální počet hodin při studiu shiatsu, se rozhodly toto minimum zvýšit. Kromě toho na rok 2007 chystají velký kongres o shiatsu s mezinárodní účastí. Hlavním tématem má být „Zdraví žen“.
 
       Mimo novinek v členských zemích jsme hovořili o situaci i v dalších zemích. Kontaktovali jsme Chorvatsko, které ale neodpovídá, Maďarsko, kde je praktikování shiatsu legální, ale existuje tu jen jedna škola, asociaci nemají. Zato zájem spolupracovat s ESF mají, takže je možná příště uvidíme. Další adepti, kteří by se mohli časem připojit, jsou Italové. Zajímavá je i situace v Japonsku, kde je vzdělávání praktiků shiatsu rozděleno mezi tzv. oficiální školy a rodinné školy. V těch oficiálních je hodně hodin západní medicíny a málo praxe, takže údajně budoucí praktici často nejprve projdou oficiální školou a pak jdou studovat praxi do rodinných škol.
 
       Posun nastal v bohužel již dlouhodobém projektu vzdělávání evropských praktiků. Mezi oběma setkáními se přípravou konečného návrhu pro evropské minimum pro vzdělávání praktiků, tak aby existoval určitý standard a aby mohli být praktici uznáváni navzájem v členských státech, zabývali zástupci Řecka, Rakouska a Velké Británie. Ti navíc přijeli o den dříve, takže nakonec jsme odjeli domů s návrhem, ke kterému naše národní asociace dodají do příště případné připomínky a pokud se vše podaří, tak by během příštích jedné či dvou schůzek mohl být schválen konečný návrh.
 
       A jako velký úspěch vidím to, že pravděpodobně v září, ale určitě během podzimu, bude konečně zahájen výzkumný projekt. Výzkum bude probíhat ve Španělsku, Velké Británii a v Rakousku, možná i v Řecku. Nábor klientů bude trvat přibližně 5 měsíců, výsledky by pak měli být k dispozici pravděpodobně koncem roku 2006 či v roce 2007, což záleží hodně na tom, jak budou praktici a klienti chtít spolupracovat. Výzkum bude provádět profesor Long a jeho tým z uversity v Leadsu.
 
       Na programu byly dále další body, které se týkaly převážně hladkého fungování ESF a způsobů propagace shiatsu. 
 

 


 
       Až budete mít cestu do Belgie, Gent určitě nevynechte!

 

zapsala Eva Krejčová

Dojmy z Gentu         Gent je pro mne jedno z nejhezčích měst, která jsem kdy viděla. Má krásnou historickou část, ale zároveň mě zaujala jeho nevtíravá modernost. Měla jsem pocit velmi otevřeného prostoru. Mísí se tu stará architektura s novou. Ale nové domy tu nejsou budovy, které bijí do očí úpornou snahou o originalitu. Naopak, určitým způsobem respektují své okolí, takže i když jsou odlišné slohem i materiály, tak tam prostě nevadí, naopak jsou příjemně překvapivé. Odvážné je i využití historických budov. V samém historickém centru jsou využity staré budovy pro běžné obchody, jejich řetězce mají pobočky i u nás. Je to, jako bychom vzali třeba budovu naší staroměstské radnice a umístili tam restauraci, trh s potravinami či obchod s oděvy značky … no, která vás zrovna napadne. Může se to zdát šokující, ale na mne to tak nepůsobilo. Rozhodně centrum není jen turistickou a poněkud mrtvou zónou.         Gent je jistě i příjemné místo na žití. Je velké asi jako některé z našich krajských měst, je krásné a je tam čisto. Je tam spousta restaurací, a minimálně 15 z nich je zaměřeno na zdravou výživu. Kromě celkem husté sítě tramvají a městských autobusů je město přizpůsobeno i pro cyklisty. Až neuvěřitelně působí „parkoviště“ pro kola, které je u hlavního vlakového nádraží. Je tam několik ploch, odhadem minimálně 10 x 50-60 metrů velkých, kde stojí jedno kolo vedle druhého. Je tam jistě několik stovek, možná i několik tisíc kol!         Belgičani vaří mnoho různých piv – tmavá, světlá, s ovocnou příchutí …. Na rozdíl od našich restaurací, kaváren a barů tam mají na nápojovém lístku vždy minimálně pět druhů piva. Ale v centru není výjimkou ani více než 20 druhů piva – domácích i zahraničních značek. I když teda – to české je prostě nej…. V kavárnách mají milý zvyk ke kávě přidat nějakou čokoládovou či jinou dobrůtku. 

Gent - květenGent - květenGent - květen
4316205 visits4316205 visits4316205 visits4316205 visits4316205 visits4316205 visits
© 2005-2007 Shiatsu Asociace