Den shiatsu 2007

 

Dřevo

 

Tento rok jsme se na Dni shiatsu sešli již potřetí. Předchozí ročník zahájil cyklus, kterým budeme procházet i v následujících letech. Jde o cyklus pěti prvků, jak je zná tradiční čínská medicína, jejíž teorie je i základem pro shiatsu. První rok jsme vpluli do cyklu s elementem Vody a vychutnali jeho kvality. Letošní Den shiatsu byl věnován prvku Dřevo.

 

Pořadatele z řad asociace příjemně překvapily prostory Karlínského Spektra, které byly vyzdobené množstvím zelených rostlin – krásně to ladilo s našimi záměry a podpořilo atmosféru.

 

Prezentace shin tai shiatsu

 

Den začal setkáním praktiků zaměřeným na představení relativně nového stylu shiatsu, který vznikl v USA – shin tai shiatsu. Účastníci se krátce seznámili s metodou, tak jak ji popisuje její zakladatel Saul Goodman ve své knize. Informace byly i pozvánkou na seminář shin tai shiatsu, který asociace pořádala o tři týdny později. Po tomto úvodním teoretickém minisemináři si zúčasnění praktici vyměňovali zkušenosti a postřehy ze své praxe a sdíleli své zážitky se shiatsu. Vyhrazené dvě hodinky uplynuly rychle a v příjemné atmosféře.

 

Pak už organizační tým dokončoval přípravy na část dne pro veřejnost a zájemce o shiatsu, vítal prodejce a studenty – praktiky shiatsu, kteří později „masírovali“ zájemce z řad návštěvníků.

 

Program

 

Celá akce probíhala opět na několika místech najednou. Pro návštěvníky tak bylo těžké si občas vybrat, kam zajít, ale Dni shiatsu to přineslo pestrost. Příchozí si mohli vybrat jednak z přednášek, které se týkaly výživy, vonných esencí, homeopatie a homeotoxikologie – vše s ohledem na element Dřeva, nebo se mohli podívat přímo na ukázku shiatsu, zacvičit si a zlepšit tak pružnost svého „Dřeva“ - šlach a vazů a protáhnout si meridiány v celém těle. Další možností bylo vyzkoušet si půlhodinové ošetření od studentů a praktiků shiatsu na vlastní kůži, případně se jen tak podívat na malý shiatsu jarmark a koupit si něco z nabízeného zboží nebo si dát jídlo uvařené příznivci Hare Krišny. Mimochodem moc dobré jídlo :-).

 

Přednášky

 

V úvodní přednášce představila Mgr. Darja Havelková shiatsu a pak návštěvníky naladila na element Dřeva jako takový, s fyzickými i psychickými projevy, které do jeho okruhu patří. O výživě promluvila specialistka na výživu dle pěti elementů paní Zuzana Terešová. Poradila, jaké potraviny vybrat, abychom mohli harmonizovat svůj prvek Dřeva v těle a mysli. O esenciálních olejích a jejich využití pro potíže spojené se Dřevem mluvil Petr Novák z Asociace českých aromaterapeutů. O další možnosti, jak si pomoci, pohovořil MUDr. Běleš. Seznámil nás s homeotoxikologickými preparáty, které využijeme při poruchách vazů, šlach a nervové soustavy. Všechny uvedené metody lze využít jako doplněk shiatsu a nebo sami o sobě, takže přednášky byly přínosem pro praktiky i návštěvníky.

 

Ukázky shiatsu

 

Součástí programu byla možnost podívat se, jak shiatsu vypadá. Během odpoledne proběhly dvě ukázky ošetření – dráhy Žlučníku a dráhy Močového měchýře. Dynamickou dráhou Žlučníku nás energicky provedla Ludmila Kosatíková, krom brilantního ošetření dráhy přidala i zasvěcený komentář o kvalitě energie dřeva a s ním spojených témat a nerovnováh. MUDr. Kateřina Bláhová nás provedla klidnou a hlubokou dráhou Močového měchýře, kdy u každého důležitého bodu vysvětlila jeho souvislosti se zbytkem těla. V mezidobí si mohli své dráhy protáhnout všichni při společném cvičení sestavy Makko-ho a dalších cvičení na svaly a šlachy celého těla.

 

Další program

 

Více než čtyřicet návštěvníků mohlo „ochutnat“ shiatsu i na svém těle při krátkém ošetření od studentů a praktiků shiatsu.

Stejně jako na předchozím Dni shiatsu i letos byla „dlouhá fronta“ na fotografie aury a zobrazení čaker, které jsme návštěvníkům nabízeli za poloviční ceny.

Na závěr celého dne jako vždy proběhlo losování odevzdaných dotazníků (jsme totiž zvědaví, jak se Den shiatsu líbil návštěvníků a co ještě bychom mohli připravit na příště podle návrhů z dotazníků) a tři z příchozích vyhráli CD s relaxační hudbou. Byli spokojeni. A my, pořadatelé, také, protože v dotaznících drtivá většina návštěvníků náš „dřevěný“ Den shiatsu pochválila a užila si ho.

 

Představení škol a asociace shiatsu

 

Během letošního Dne shiatsu se prezentovaly dvě školy shiatsu – Darja Shiatsu School a škola Libora Rožnovjáka – Rojin Lijang. Ostatní školy a organizátoři kursů si bohužel nenašli čas. Snad příště.

 

Svůj stánek měla i Česká asociace shiatsu. Propagovali jsme plánované semináře a nabízeli členství absolventům škol i dalším zájemcům. Pro návstěvníky letos ČAS opět připravila bulletin, kde kromě programu návštěvníci našli i článek o elementu Dřeva a také seznam kontaktů na praktiky shiatsu v Čechách.

 

Příští Den shiatsu bude opět v Praze třetí sobotu v září – 20. září – a téma bude Oheň. Tak si to zapište do svých diářů. Budeme se na vás těšit.

 

 

Organizační tým

 

Roman Ludvík – obstaral výborné prostory ve Spektru, reklamu (časopisy, letáky) a veškeré grafické služby a tisk letáků a bulletinu, částečně prodej stánků¨

Darja Havelková – nápad na hlavní téma, přednášky na téma shiatsu a Dřevo, díky ní bylo na DS možné nechat si fotografovat auru, a pomohla s mnoha dalšími, studenti a absolventi její DSS pomáhali při přípravách i při Dni shiatsu samotném

Eva Krejčová – komunikace se školami, dopisy – pozvání pro školy, propagace  na webu, příprava letáků, článek do bulletinu a na web, pomoc s organizací masérů 

Iva Tučková – propagace na webu a všemožná pomoc při přípravách

Alexandra Kovářová – sponzoři, kontakty na přednášející, kopírování

Lenka Stojanová – organizace ošetření a praktiků a studentů před i během DS

Stanka Bartošová – kontakt na přednášející, zařídila jídlo

¨

a všem přednášejícím, za jejich sdělení, která přednesli bez nároku na honorář a také praktičkám, které shiatsu předváděly a komentovali a všem studentům a praktikům, kteří za minimální odměnu prováděli krátké shiatsu, aby návštěvníci, poznali na vlastním těle, co to je!!

 

Velký dík patří zaměstnancům Karlínského Spektra, kteří nám poskytli prostor a pomohli s konkrétním problémy na místě.

 

 

Sponzoři

 

ASI Prag s.r.o.

Dr. Peithner Prag s.r.o.

2007 .. Dřevo2007 .. Dřevo2007 .. Dřevo
4316914 Besuche4316914 Besuche4316914 Besuche4316914 Besuche4316914 Besuche4316914 Besuche
© 2005-2007 Shiatsu Asociace